“GÖMÜLÜ DEV” (KAZUO İSHİGURO)

Kategori:
 
 YAZAR Kazuo Ishiguro    TÜR Fantastik Drama
 BASKI YILI 2015    ÇEVİRMEN  Roza Hakmen
 OKUNMA YILI 2018    SAYFA SAYISI 280 sayfa
 YAYINEVİ Yapı Kredi Yayınları      

 

Gömülü Dev, başka bir yerde yaşayan oğullarını görmek için zorlu bir yolculuğa çıkan Axl ve Beatrice isimli yaşlı çiftin öyküsünü anlatır. Eserde, aşk, hafıza, arayış, unutmak, hüzün, savaş, barış, aile ve ölüm gibi kavramlar sorgulanır. Toplum ve kültürlerin geçmişle yüzleşmek yerine, unutmayı seçmesi üzerinde durulur.

İshiguro’nun on yıllık bir aradan sonra yayınladığı eser, yazarın yedinci romanıdır. İshiguro, romanın esin kaynağının 1950’lerde çekilen Western filmleri ile Masaki Kobayashi sineması olduğunu belirtmiştir. Eser, Türkçeye Roza Hakmen tarafından çevrilmiş ve orijinal dili İngilizcede yayımlanışından bir ay sonra Türkçeye kazandırılmıştır.

Gülenay Börekçi (Egoist Okur): “Axl ve Beatrice’nin yolda karşılaştığı olaylar ve kişilerin yanı sıra hatırladıklarını da hikâyesine dahil eden “Gömülü Dev” , savaşa, barışa, bireysel ve kollektif belleğe, unutuşa, yüzleşmeye, özgürlüğe, en çok da aşka dair bir “yol” romanı. İshiguro etkileyici üslubuyla toplumların geçmiş acıları nasıl sağalttığını ve bireylerin hayatta onca acıya rağmen hangi içsel kuvvetle ayakta kalabildiklerini anlatmayı da ihmal etmiyor ve içten içe bize şöyle fısıldıyor: “Hatırlamanın bir bedeli vardır, peki ya unutmanın?”

Kitap Üzerine düşüncelerim : Okuduğum ilk İshiguro romanı. Yazarı ve anlatım tarzını sevdim. Süslü, ağdalı bir dil kullanmıyor, Sadeliğin gücünü kullanıyor belli ki.Kurduğu roman atmosferi de anlatmak istediklerine çok uymuş. İngiltere’nin tarihinde yer alan Briton ve Saksonların savaşları, acıları; dünyanın başka coğrafyalarında  da benzerleri çokça yaşanmış ve halen günümüzde de yaşanan katliamlar, soykırımlar, tecavüzlerle aynı. Yüzlerce, binlerce yıl geçse de, olayın failleri ve mağdurları değişse de, aynı acılar, dehşet verici olaylar yaşanmaya devam ediyor.

Dişi ejderha Querig’in nefesinin etkisiyle insanların çoğu (Britonlarla Saksonlar) geçmişte yaşanan olayları, kendi özellerinde yaşadıklarıyla birlikte unutuyorlar. Geçmiş hep bir sis perdesinin ardında gizli. Sakson savaşçı Wistan, ejderhayı öldürüp, unutulanları geri getirmeye, hafızaları tekrar kin, nefret, intikam duygularıyla doldurmaya çalışırken; Merlin’in ejderhaya yaptığı büyü ile geçmişin hatırlanmaması için Querig’in hayatta kalmasına çalışan Gawain arasındaki mücadeleyi, Axl ve Beatrice’nin aşkını çeşitli yan olaylar, merak uyandıran gizemli diğer olaylarla birlikte fantastik, mitolojik motiflerle bezenmiş şekilde sıkmadan, neredeyse masal anlatır gibi anlatıyor İshiguro. Aşk-ölüm-ayrılık üzerine anlattıkları da ilgi çekici.

Geçmişte yaşananları unutmak mı, canlı mı tutmak gerekir sorusunu soran yazara, herkes kendi düşüncesine uygun bir cevap verebilir. Sanırım İshiguro unutmanın hatırlamaktan daha iyi olduğunu düşünüyor ve bizlerin de böyle düşünmesini istiyor. Durmadan tarihte tekrarlanan acılara baktığımızda ben de yazara hak veriyorum. İntikam duygusu anı bozduğu gibi, yeni acıların yaşanmasına yol açarak acı veren kısırdöngülerin kırılmasını engelliyor.

Yazarın diğer kitaplarını da okumak istiyorum.

5 Yorum

  1. Ahmet Erdemli’nin ikinci kitabının çıktığını duyduğumda çok mutlu oldum. Bilgi almak için blogunu ziyaret ettiğimde kitap tanıtımında Ishiguro’nun Gömülü Dev ‘inin eleştirisini gördüm. Bu hiç tesadüf olmamış diye düşündüm. Erdemli de Ishiguro izinden giden bir yazar. Metinleri bize Janusvari bir okuma serüveni sunuyor. Bugün içinde bulunduğumuz mekandan yüzümüzü geçmiş ve geleceğe aynı anda çevirmemizi sağlıyor. Daha nice çalışmalarını heyecanla bekliyoruz.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Diğer Paylaşımlarım

Benzer Paylaşımlar